top of page

Når dit barn reagerer udad eller indad.

Opdateret: 30. jan. 2022


Uanset hvad dit barn gør, så forsøg altid at se ind bag handlingen. Børn vil ikke gøre nogen noget ondt, de vil bare ses, høres og forstås. Så hvis dit barn kommer løbende med knytnæverne hævet, har et voldsomt raseriudbrud eller nægter at samarbejde, så forsøg at huske på, at det er en invitation til dig om at forstå hvad der sker indeni.

Alle børn og voksne har et helt grundlæggende behov for at blive set. Det vil sige: set, hørt og forstået. Hvis børn oplever, at de ikke bliver set, kan frustrationen vokse sig store. Hvis de ikke oplever at de er værdifulde ved at der bliver sat tid og nærvær af til dem, har de ikke mulighed for at sætte ord på hvad de har brug for. Det indre ubehag og ensomheden, er alt for store og komplekse følelser i forhold til barnets ordforråd. Barnet har i stedet to strategier for at holde følelserne ud:


  1. Indadvendt strategi. Her vil barnet trække sig og holde følelserne for sig selv. Det vil samarbejde så godt det kan og samtidig være stille og genert. Det vil forsøge at fylde mindst muligt og gøre hvad der forventes, i håbet om at blive set og accepteret.

  2. Udadvendt strategi. Her vil barnet råbe højt for at få den nødvendige opmærksomhed. Det vil forsøge at samarbejde modsat. Det vil sige at det vil forsøge at gøre det modsatte af hvad der forventes, i håbet om at blive set. Der er i den udad reagerende strategi, forskellige mønstre barnet kan ty til. Der kan være at tale meget, at nægte at gøre hvad der bliver bedt om, at slå de voksne, at ødelægge ting, at få vredesudbrud og at kaste med ting.


Uanset hvilken af de to strategier barnet vælger, så er der tale om et barn der ikke er i balance og som ikke kan sætte ord på eget behov. Det er enormt stressende for børn at være aktive i de to strategier, da det hele tiden søger kontakten og nærværet og aldrig helt kan slappe af. I både den indadvendte og den udadvendte strategi bærer barnet på en enorm skyldfølelse og skam over ikke at være god nok. Alle mennesker har et behov for at føle sig værdifulde og det er det vi sørger for at give børn allerede fra de er spæd ved at se, høre og reagere på deres behov.


Det kan være en svær og lang proces at få barnet ud af strategierne og skabe balance i barnet igen. Det er nemlig ikke barnet, men derimod forældrene og dem omkring barnet der skal ændre deres tilgang til barnet. Hvis barnet pludselig mærker den værdifulde opmærksomhed, så vil man med det samme opleve en ændring i barnets adfærd, men det vil tage tid for barnet at slappe af og tro på at opmærksomheden er der for at blive.


Husk derfor:

Dit barn vil ses høres og forstås.

Dit barn reagerer voldsomt fordi det vil have dig til at forstå hvad der sker indeni.

Giv dit barn nærvær hvad dag, det er vigtigere end så meget andet i hverdagen.

Drop den hårde tone, det vil bare forstærke dit barns skyldfølelse og skam.


Hvis du er bekymret for dit barns adfærd, så kan det være en god idé at få lidt hjælp.


Jeg tilbyder pædagogisk vejledning, men du kan også deltage i online kurset på hjemmesiden. Kurset hedder "fra konflikt til kvalitetstid" og indeholder en masse viden om hvordan du kan give dig selv og dit barn de bedste muligheder i konflikten. Konflikterne skal være der, men de behøver ikke at være ubehagelige at være i.


Tjek det ud og se om det er noget for dig.

Tak fordi du læste med.


Lærke Mørkeberg

Pædagogisk Vejleder

Dit Pædagogiske Kompas

Fordi du aldrig er alene

135 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Indlæg: Blog2_Post
bottom of page