top of page

Konflikter

Opdateret: 30. jan. 2022

Konflikter/uoverensstemmelser sker hele tiden i familien. Men behøver det at være en kamp?


Oplever du ofte at konflikten eskalerer eller fylder for meget, så vil du stensikkert få noget ud af at læse denne artikel og eventuelt deltage i online kurset "Fra konflikt til kvalitetstid".


Konflikten trapper op fordi to mennesker vil noget forskelligt. Men det i sig selv starter ikke konflikten, det er mentaliteten i at der skal være en vinder og en taber. Ingen har lyst til at være taberen i relationen, så konflikten starter når begge parter prøver at vinde. "Du skal høre hvad jeg siger og gøre hvad jeg beder om, for jeg har ret".

Men hvad hvis vi prøver at fjerne vinder/taber mentaliteten. Tænk lige lidt over det. Hvad hvis de to der er i konflikten, er ligeglad med hvem der vinder og hvem der har ret og hvad der er det rigtige at gøre? så bliver det jo egentlig bare til en snak. En snak om hvem hinanden er og hvad de forskellige parter gerne vil og kan og mener.


Hvad handlede din sidste konflikt med dit barn om? var det måske noget du ville have dit barn til at gøre men det ville ikke? For du skal vide, at du er ikke alene. ALLE forældre har konflikter med deres børn, store som små. Med mindre at du har været på konflikthåndteringskursus, så har du sikkert ikke lært hvordan du skal håndterer konflikterne med dit barn og så er det klart at de kører i ring eller bliver værre.

Men, det er nemt nok at fjerne konflikterne, du skal bare vide hvordan.

Reglerne er simple. Her er 3 regler du skal følge:


Se ikke konflikten som en konflikt, men se det som at du og dit barn vil noget forskelligt. Når dit barn går imod dig, så er det en måde at fortælle dig på, at der er noget der ikke er som det skal være indeni. Dit barn kan ikke selv sætte ord på følelserne, så når dit barn ikke vil med ud af døren, ikke vil børstetænder, ikke vil have tøj på osv. så er det med stor sandsynlighed udtryk for noget andet. Så vær nysgerrig på hvad dit barn så har brug for. Er det træt, har det brug for en krammer eller vil det bare gerne noget andet? uanset hvad så forsøger dit barn ikke at starte en konflikt eller forsøger at få skæld ud. det forsøger at få dig til at se høre og forstå det. Så når du ændre din indstilling til konflikten og ser det som dit barns sprog i stedet, så vil din irritation blive mindre og du vil have nemmere ved at komme ud af konflikten. Blid mod hårdt virker langt bedre end hårdt med hårdt.


Tag ansvaret og anerkend dit barn. Dit barn har ikke mulighed for at stoppe konflikten, det har simpelthen ikke ressourcerne. Hvis i står er råber ud hinanden, så vil dit barn ikke have evnen til at stoppe konflikten uden at komme til skade indeni. Så det er dig der har ansvaret for at være den modne og den voksne når i ikke vil det samme. Så lige så snart at du tager ansvaret og anerkender dit barn for hvordan det har det, så kan i komme videre. Du kan være nysgerrig på hvad dit barn vil og har brug for og på den måde møde dit barn i dit barns verden. Du kan give dit barn omsorg og nærvær og du kan vise dit barn hvordan det lettest får det godt igen. Men alt det kan dit barn ikke lære, når du råber, manipulerer, skælder ud eller går din vej. Tag ansvaret og vær nysgerrig på hvad der sker i dit barn. Det kan ikke selv.


Tænk ud af boksen. Det her er det sværeste punkt. vi er skolet i at der er én rigtig måde at gøre tingene på. Så vi skal altid og resten af vores liv, forsøge at tænke ud af boksen, når konflikterne opstår. Så hvis du hver eneste dag oplever at dit barn har svært ved at spise aftensmad ved bordet og familiehyggen bliver til anstrengt kaos, så tænk ud af boksen. Kan i spise anderledes, et andet sted, på en anden måde? spørg evt. dit barn "Jeg vil så gerne spise sammen med dig, hvad kan vi gøre for at du også synes at det er spændende?". Det kan være at dit barn gerne vil spise picnic på gulvet, eller at i farver pastaen grøn eller noget helt andet. Ideen er at tænke ud af boksen når det ´du plejer´ at gøre ikke fungerer.


Håber at du blev en smule klogere på hvordan konflikten kan mindskes eller undgås. Jeg kan varmt anbefale at deltage i online kurset "Fra konflikter til kvalitetstid". Her får du grundlæggende pædagogisk psykologisk viden om hvad der sker i dig og dit barn og om hvordan du nemt kan træde ud af konflikten. Du får samtidig konkrete redskaber du kan tage i brug når konflikten opstår og du vil have mulighed for sparing med andre der har taget samme kursus.

Tag skridtet og gør noget godt for dig og din familie. 

Dit pædagogiske Kompas

Din vejviser i relationen til dit barn


20 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Indlæg: Blog2_Post
bottom of page