top of page

De Forbudte Følelser - Vreden

Opdateret: 30. jan. 2022

Vreden er ofte en af de følelser der er sværest at rumme i børn(og voksne). Vreden kan eksplodere i børn så voldsomt, at man kan stå og tænke "hold da op, hvad sker der, er det mig der har gjort det?". I dette indlæg vil jeg beskrive hvorfor følelsen af vrede er vigtig og hvorfor den er en vigtig del af barnets udvikling.


Nogle følelser er sværere at rumme end andre. Det er dog ikke ens for alle hvilke følelser der er svære og hvilke der er nemme. For det hele kommer an på hvilke reaktioner vores forældre havde på os dengang vi gav udtryk for vores følelser. I denne artikel skal du blive klogere på vreden.


Jeg hørte engang at vreden opstår når man oplever en uretfærdighed. Hvis dette er rigtigt, så må børn opleve vreden hele tiden. De skal hele tiden opleve at der er ting de ikke må og ikke kan, imens de ser andre omkring sig der gerne må og kan. Vreden er en kropslig fornemmelse og et tegn på at der er noget der ikke er som det skal være. Børn reagere ud fra intuition og impulser, så selvfølgelig er vi voksne nødt til at sige nej en gang imellem. Og det er der vreden kommer. Når de oplever uretfærdigheden. "Nej, vi skal afsted nu" eller "Nej, du må ikke få en is" eller "Jeg vil ikke have at du tegner på bordet" osv.


Men ligesom med alle andre følelser, så skal børn lære at mærke dem og forstå dem og håndterer dem. Jeg så en mor i supermarkedet den anden dag, der sagde nej til at pigen på omkring fire år måtte få en sodavand. Moren sagde det meget hårdt "nej, du må ikke, og jeg gider ikke at du plager hver eneste gang du er med ude". Med denne kommentar giver moren kun pigen to mulige måder at reagerer på; enten gemme sig væk i sig selv og føle sig forkert og skamfuld eller blive vred og gå hårdt mod moren. Pigen blev vred. Hun råbte og skreg og moren vidste ikke hvad hun skulle stille op midt i butikken. Hun skiftede mellem at skælde ud og gå væk for at finde varer. hun ender med at ignorerer at pigen er ulykkelig og går op mod kassen, imens pigen hulkende går efter hende. De forlader butikken på samme måde. Mor ignorerer og er kold og datteren ved at græde.


Moren her var tydeligt presset. Men episoden viser meget godt et billede af hvordan man som forældre har ansvaret for at rumme børnenes vrede. Hun lærte ikke sin datter ret meget brugbart i situationen, andet end at når du bliver vred, så er mor der ikke længere, så må du klarer dig selv. Det er en hård lektie at lære når man er 4 år gammel.


Men hvad skal man så gøre når ens barn bliver vred?

Lad tiden gå i stå. Tiden er ikke vigtigere end dit barn, selvom at det kan føles sådan. Moren i supermarkedet skulle have sagt nej på en varm måde. børn handler som sagt ud fra intuition og går efter det de vil have, så selvfølgelig spørger datteren om hun må få en sodavand. Heldigt at hun ikke bare tog den selv, men det har hun lært at man ikke gør. Så hvis moren vil møde sit barn med respekt, så skal hun sige nej helt almindeligt og med varme øjne. "Nej skat, ikke idag". Idet at barnet oplever nærværet føler det sig hørt og set og chancen for at barnet accepterer et "nej" er langt større hvis man kigger det i øjnene og giver det kontakten. Hvis vreden så alligevel kommer, så er man nødt til som forældre at stoppe op og rumme den. Det kan godt være at vreden kommer på et uheldigt tidspunkt, men sådan er det bare at have børn. Ned på hug og mærk efter hvordan dit barn har det. skubber det dig væk må du accepterer det, men det er vigtigt ikke at forsvinde og at du sætter ord på hvad barnet oplever "Hold da op hvor bliver du vred, fordi du havde lyst til en sodavand". Stilhed kan også hjælpe, så barnet får lov at lade følelsen klinge af. men igen, så skal dit barn mærke at du er der og at det ikke bliver efterladt med følelsen.


Hvis moren i supermarkedet havde gjort dette, så var episoden aldrig eskaleret. Den havde måse taget et par minutter og var endt med en krammer. men begge parter ville komme helskindet ud af hele konflikten. Vigtigst af alt, så havde pigen lært at det er okay at bede om det man vil have, men at man kan risikerer et nej. Hun havde også lært at mor er der for dig, også når vreden kommer. Dette er en lærerig erfaring at have med sig i rygsækken når man begiver sig ud i den til tider uretfærdige verden.


Så husk. Rum vreden og alle de andre følelser barnet har og mød det med rummelighed og ansvar. Så bliver verden et lettere sted at være for dig selv og dit barn.


Tak fordi du læste med, jeg håber du blev klogere.

Dit pædagogiske kompas

din vejviser i relationen til dit barn

 

Inspiration:

Læs også artiklen: Konflikter eller robuste børn?

Jesper Juuls bog "aggression"


Deltag i online kurset "Fra konflikt til kvalitetstid"

33 visninger0 kommentarer